Rulouri cu scorțișoară din aluat pufos de iarnă

Rulouri cu scorțișoară din aluat pufos de iarnă

Încearcă să-ți imaginezi…..

Te trezești dimineața, într-o zi leneșă de sâmbătă, deschizi ochii, adulmeci aerul… Pe sub uși, pe lângă pereți, se prelinge spre tine ceva nedeslușit, dar atât de familiar. O aromă inconfundabilă. În casă miroase a iarnă, a brad de Crăciun, a sărbătoare. Dar nu e nici decembrie, iar bradul l-ai desfăcut de mult. În casă miroase puternic a cafea neagră și a scorțișoară. O aromă care ni se întipărește în memorie încă din copilărie și care revine mereu, odată cu fiecare zăpadă.

Știu…N-am mai scris de mai bine de doi ani. Nu știu de ce. Cumva am simțit nevoia unei pauze. Asta nu înseamnă, însă, că nu am gătit. Oh, am gătit. Câte-n lună și în stele. Și i-am servit, apoi, lui L pentru o analiză tot ce a ieșit din tigăile, oalele, tăvile și cuptoarele mele (care e doar unul) 😀

Cam la fel s-a întâmplat și cu minunile astea de rulouri cu scorțișoară, care se servesc calde, în orice moment al zilei, dar în special dimineața, și care fac nuntă-n cer cu o cafea construită așa cum îți place ție. După chipul și asemănarea inimii tale.

De aluatul pufooos ca un nor de vară n-o să spun nimic. Pentru că nu vreau să-ți stric surpriza.

Ingrediente pentru 12 – 13 rulouri

Pentru aluat

* 1 pachet de drojdie uscată (7 grame)

*1 cană și 1/4 de lapte călduț

*2 ouă întregi

*1/2 pachet de unt foarte moale

*1 linguriță rasă de sare

*1/2 cană de zahăr

*4-5 căni de făină albă (sau cât cuprinde)

Pentru umplutură

*1 pachet (200 de grame) de unt moale

*3/4 cană de zahăr brun

*4 linguri de scorțișoară măcinată

*zahăr pudră pentru ornat la final

*Notă: Cel mai bine folosești aceeași cană pentru toate măsurătorile

*Mai ai nevoie de: unt pentru uns tăvile, mixer de mână

Preparare:

1. Pune laptele călduț într-un bol mare și presară drojdia deasupra. Lasă în jur de 10 minute până se activează drojdia (începe să facă mici bulbuci)

2. După ce s-a activat drojdia, adaugă în laptele cu drojdie ouăle, zahărul și untul. Amestecă bine cu mixerul.

3. Amestecă sarea în făină, ca să nu intre în contact direct cu drojdia și adaugă făina în compoziția cu lapte, ouă, zahăr și unt, în ploaie. Trebuie să-ți rezulte un aluat elastic, care nu ți se lipește deloc de mână.

4. Frământă aluatul bine timp de aproximativ 10 minute, după care îl pui înapoi în bol. Toarnă puțin ulei în bol și acoperă bila din aluat cu ulei pe toate părțile. Acoper-o cu un șervet curat și las-o la crescut, într-un loc călduț timp de 1 oră.

5. După ce aluatul și-a dublat volumul, într-un bol, cu ajutorul unui mixer, pregătește umplutura, amestecând bine untul, zahărul și scorțișoara.

6. Scoate aluatul din bol, pune-l pe masa de lucru și, cu un făcăleț, întinde o foaie groasă cam cât degetul mic. Ai grijă să-i dai o formă dreptunghiulară.

7. Cu o spatulă întinde umplutura cu scorțișoară pe toată suprafața foii de aluat, având grijă să ajungi până la margine, după care rulează aluatul, trăgând ușor de el, pentru a nu fi foarte gros.

8. Unge tăvile cu unt și cu un cuțit de bucătărie taie ruloul rezultat în felii de aproximativ 2-3 centimetri grosime.

9. Așează feliile în tava de copt, păstrând o distanță de 1 deget sau 2 degete între ele, pentru a le lăsa spațiu să crească și să se coacă

10. Acoperă tăvile cu folie alimentară și lasă să mai crească aproximativ 30 de minute.

11. Până crește aluatul, încinge cuptorul la 180 de grade (foc mic la cuptoarele pe gaz) și, apoi, coace rulourile, păstrând temperatura, pentru maxim 30 de minute.

Atenție! Fiecare cuptor e diferit, așa că după aproximativ 20 de minute e bine să verifici rulourile. Sunt gata, când capătă o frumoasă culoare aurie.

12. Scoate tava din cuptor, pudrează cu zahăr (pudra), lasă-le să se răcească vreo 10 minute și le poți servi.

Rulourile sunt cele mai bune când sunt calde, dar merg mâncate și a doua (sau a treia) zi, după ce le-ai încălzit puțin în cuptorul cu microunde.

Recipe Rating

  • (5 /5)
  • 2 ratings

CADOURI Lullula – recomandarea Rețete Fine

About Chef

Related Recipes