Nucșoara, un gust bun puțin mai...periculos

Nucșoara, un gust bun puțin mai…periculos

Ieri am profitat de ziua de sâmbătă și am refăcut o parte din stocul de condimente. Nu de alta, dar busuiocul uscat era deja pe cale de dispariție. Pentru că, însă, nu pot merge la micul stand de condimente fără să mai cumpăr ceva, am mai luat semințe de susan, pe care le prăjesc uscat (fără ulei) într-o tigaie încinsă până devin ușor îmbujorate și le adaug, apoi, la salate, dar și 50 de grame de nucșoară întreagă.

45

Oh… ador nucșoara. E ceva la ea… un gust profund și misterios care dă o bogăție negustată mâncărurilor. Nucșoara este o sămânță exotică, ce se folosește rasă puțin câte puțin în mâncărurile cu cartofi. În această ordine de idei, de vrei ca piureul tău să fie cu adevărat special, adaugă-i, pe lângă ingredientele clasice (cartofi, lapte, unt și sare), un vârf de cuțit de nucșoară rasă și o lingură de parmezan ras. O să-ți placă la nebunie.

12

Pe lângă piureul de cartofi, în bucătăria mea nucșoara își mai găsește locul și în supele cremă albe, care au țelină în compoziție și în aproape toate combinațiile cu cartofi. În unele părți ale lumii nucșoara mai este presărată și în spanac, însă mie, personal, nu-mi prea place combinația.

Măcinată (sau întreagă) nucșoara are rolul ei interesant în bucătărie, ca toate celelalte mirodenii și ierburi aromate, de altfel, însă dacă o ai și intenționezi să o folosești trebuie să știi că nu ai voie să sari calul. Pentru că în cantități mai mari nucșoara poate fi toxică.

Palpitații, stări de greață, dureri de cap

Deși există slabe șanse ca nucșoara să te omoare (chiar dacă au existat cazuri, în combinație cu alte substanțe chimice), sămânța se poate dovedi destul de periculoasă dacă e ingerată în cantiăți mari. Condimentul conține miristicin, un compus care poate duce la convulsii, palpitații, stare de greață, deshidratare și chiar durere corporală generalizată.

63

Efectele intoxicației cu nucșoară pot dura chiar și câteva zile, în unele cazuri condimentul dovedindu-se mortal în cazul animalelor de companie.

Dincolo de toate aceste aspecte negative (care fac ca nucșoara să fie folosită cu grijă în sarcină) sămânța cea exotică este minunată în mâncăruri. Mai ales când este folosită cu cap, și nu în cantități industriale., un vârf de cuțit de nucșoară măcinată, de exemplu, fiind perfect sigur. Nu produce niciun efect. Iar dacă foloseși semințe întregi, rade puțin din ele pe răzătoarea cu ochiuri mici. Aroma proaspătă va fi mai intensă. Și minunată.

PS. Pentru a folosi nucșoara întreagă așa cum trebuie, tot ieri am achiziționat și o mini răzătoare. E drăguță, încape în palma unui copil și, cel mai important, își face treaba foarte bine.

Aveti mai jos cateva retete cu nucșoară:


 

No comments yet.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.