Tu ce știi despre cimbru?

Tu ce știi despre cimbru?

Îl întâlnim prin toate grădinile în lunile de mijloc de vară și în preparatele cu varză din Transilvania. Cimbrul este o plantă ierboasă foarte versatilă care poate îmbrăca nu doar gustul inconfundabil, parfumat al verii, când vorbim despre cimbrul de vară, ci poate deveni ușor picant și cu un miros mai puternic în cazul cimbrișorului. Acestea nu sunt însă singurele ierburi din familie cu care te-ai putea întâlni, pentru că Mama Natură a creat o specie și mai aromată, cimbrul lămâiță, cu gust și miros puternic de lămâie, dar și de portocală.

cimbru poza

 

Mare iubitor de căldură, în grădini și ghivece, cimbrul preferă solurile uscate și locațiile însorite. Plantă perenă (vorbim despre cimbrul de iarnă) suportă foarte bine atât uscăciunea cât și frigul, pentru că nu de puține ori crește în munți, regăsindu-se și la 800 de metri altitudine.

Dătător de curaj

Cunoscut încă din vremea Egiptului Antic, cimbrul era folosit în poțiunile de îmbălsămare, în timp ce grecii cei vechi îl ardeau în temple. Tot ei obișnuiau să presare cimbru în apa în care se îmbăiau, convinși fiind că este o sursă de curaj.
Cimbrul s-a răspândit în Europa în perioada Imperiului Roman, când era folosit pentru purificarea încăperilor și pentru aromatizarea brânzeturilor și lichiorurilor. Nici în Evul Mediu cimbrul n-a fost dat uitării, când era așezat de către oameni sub perne, pentru a-i ajuta să doarmă și a-i feri de coșmaruri. Tot în această perioadă femeile obișnuiau să le ofere cavalerilor crenguțe de cimbru, pentru a le conferi curaj în lupte.

Important în bucătărie și grădini, dar și în menținerea sănătății

Cimbrul este folosit la scară largă în bucătăria mediteraneană, fiind, totodată, o sursă importantă de hrană pentru albine și omizile fluturilor albaștri.
Pe lângă valorile sale inconfundabile în bucătărie, la fel ca multe ierburi aromatice, cimbrul are și valoare terapeutică. Componenți chimici din plantă sunt folosiți în apele de gură, înaintea descoperirii antibioticelor fiind un ajutor de nădejde în tratarea infecțiilor, când era pus în cataplasme. S-a descoperit, totodată, că cimbrul are efect în tratarea ciupercilor care afectează unghiile picioarelor. Totodată, datorită efectului său antiseptic, infuzia de cimbru poate avea efect benefic în tratarea tusei și bronșitei.

Sursă foto: Wikipedia

Aveți jos câteva rețete care conțin cimbru


 

, , , , , , , ,

No comments yet.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.