Invită fluturii și albinele la masă, cu 4 plante din grădina ta

Invită fluturii și albinele la masă, cu 4 plante din grădina ta

Ne-am obișnuit să le vedem prin grădini, parcuri sau pe la tonetele de înghețată. Bâz, bâz – încolo, bâz, bâz – încoace, albinele sunt o prezență constantă și obișnuită în viața noastră. Puțini sunt, însă, conștienți de importanța lor uriașă în hrana noastră. Pentru că dacă toate albinele și fluturii ar dispărea, noi am rămâne fără fructe și legume.

Orice grădinar, profesionist sau amator, știe că albinele și fluturii sunt esențiali pentru flori, fructe și legume, așa că nu ar fi rău să avem grijă de grădinile noastre într-un mod responsabil, folosind chimicalele și insecticidele  mai puțin și plantând flori care ne vor aduce polenizatorii între straturi. Asta ca să nu mai spun că ai loc în față la ”dansul” fluturilor.
Parfumul florilor este cel care atrage albinele și fluturii, însă există plante pe care micile înaripate le preferă în fața altora.
Levănțica

flori1

Există multe specii de levănțică, lavandula officinalis fiind cea mai rezistentă dintre toate. Planta, care trece peste iarnă fără probleme, preferă locurile însorite, ușoara ariditate și urăște să fie udă ”la picioare”. Dacă vrei ca tufa de levănțică să trăiască mult și bine, așeaz-o cât mai departe de zonele în care băltește apa. În rest, te vei bucura de ea mult timp, florile- preferatele albinelor și fluturilor – dându-se în spectacol toată vara până spre toamnă târziu.
Salvia Nemorosa sau Regina albastră

flori2

Supranumită ”Regina Albastră”, Salvia Nemorosa este o plantă perenă, spectaculoasă, foarte asemănătoare cu lavanda, care îți va transforma grădina într-un vis. Înaltă până la 60 de centimetri, salvia cea albastră este complet diferită de verișoara ei, comestibilă, însă este una dintre preferatele polenizatorilor. Planteaz-o în locuri însorite, trateaz-o cu dragoste și te va bucura în fie care an cu flori spectaculoase.

Echinacea

flori3sursă foto: confitdent

Albă și mai mică, ori pururpurie și de un metru și jumătate, echinacea este minunată în grădini. Recunoscută ca plantă medicinală, în varianta echinacea purpurea, poate atinge înălțimi de 1,5 metri, însă este un magnet pentru fluturi și albine. Fă-i loc în grădina ta și nu-i rupe ”conurile” toamna, pentru că ele sunt o importantă sursă de hrană pentru păsări pe timp de iarnă.
Floarea soarelui

flori4sursă foto: blackthumbgardener
Indiferent de varianta pe care o alegi – pitică sau înaltă de 2 metri – rustica floare a soarelui nu se dovedește a fi doar o prezență cu personalitate și farmec în grădina ta, dar îți va asigura și vizitatori. Pentru că frumoasa blondă, cu ochi negri, așezată în plin soare pe care îl iubește cu pasiune, va fi o atracție irezistibilă pentru fluturi și albine.

, , , ,

No comments yet.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.