Cel mai bun aluat de pizza se face ”la ochi”

Cel mai bun aluat de pizza se face ”la ochi”

Ne-am obișnuit să măsurăm totul în bucătărie. Și dacă nu folosim cântarul și precizia lui, respectăm cu sfințenie rețetele care măsoară ingredientele în căni, pahare, linguri, lingurițe, prafuri. Cu alte cuvinte, în materie de bucătărie, avem de-a face cu ”prafuri de sare”, ”prafuri de zahăr”, căni de făină sau de apă, lingurițe de sare.

Din fericire, însă, acasă la noi, gătitul nu e știință exactă, ci o formă de creație, deci de artă, cele mai importante ”instrumente de măsură”  fiind, din punctul meu de vedere, mâna, ochiul și papilele gustative.

2 6

Adică mâna ”știe” cel mai bine cât de elastic e aluatul pe care îl frământă, în timp ce nicio rețetă și niciun bucătar din lume nu pot spune cu precizia papilelor noastre gustative dacă salata are destulă sare, sau prăjitura e suficient de dulce.

În această ordine de idei, pentru a pregăti cel mai bun, simplu și rapid aluat de pizza, uită de cântar, fă-ți curaj și folosește-ți ochiul și mâna pentru a pregăti o pizza fabuloasă de fiecare dată fără să ai nevoie să-ți amintești câte grame de făină trebuia să pui în bol.

1

Și ca să revenim la oițele noastre, haideți să pregătim niște pizza

Ingrediente:

*făină albă

*1 pliculeț de drojdie uscată

*2 linguri de ulei de măsline

*1 vârf de lingură de sare

*ierburi uscate la alegere – oregano sau cimbru sau busuioc sau toate la un loc – în jur de o lingură

*apă călduță cât cuprinde (aproximativ 1/2 de cană)

Preparare:

1.Pune făină într-un bol mare, în funcție de câtă pizza ai de făcut, adaugă sarea, drojdia și ierburile uscate. Amestecă

2.Adaugă peste făină uleiul de măsline, amestecă și apoi pune apa, puțin câte puțin. Folosește o lingură la amestecat

5

3. Când observi că făina începe să se lege, dă lingura de-o parte și frământă cu mâna. Dacă făina nu e încorporată cu totul, mai pune puțină apă. Dacă, însă, ți-a scăpat prea multă apă și aluatul e prea lipicios, mai pune puțină făină.

4.Aluatul e perfect când e elastic, moale și nu ți se lipește de mână. Când a ajuns așa, frământă-l cam 10 minute, după care transformă-l într-o bilă, pune-l în bol, acoperă-l cu o cârpă curată și lasă-l la dospit pentru minim 45 de minute, într-un loc călduț.

31

5.După ce aluatul a dospit și și-a dublat volumul e gata și-l poți transforma într-o pizza de toată frumusețea 🙂

, , , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.